Navarra String Quartet wint Kersjesprijs 2017


Op 2 december a.s. zal het Navarra String Quartet in Het Concertgebouw de jaarlijkse Kersjesprijs ontvangen. De prijs, een bedrag van 50.000 euro, wordt ieder jaar uitgereikt aan excellente jonge musici. De 16-jarige Noa Wildschut krijgt de vioolbeurs (15.000 euro). Het Animato Kwartet ontvangt het strijkkwartetstipendium van eveneens 15.000 euro. Een directiestipendium van 10.000 euro gaat naar dirigent/componist Leonard Evers.

Kersjesprijs (€ 50.000) voor het Navarra String Quartet
Het Brits/Nederlandse Navarra String Quartet is opgericht in 2002 aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Violist Magnus Johnston (1979), violiste Marije Ploemacher -Johnston (1982),
altvioliste Simone van der Giessen (1984) en cellist Brian O’Kane (1985) stortten zich met passie op het kwartetrepertoire en wonnen vele prijzen op internationale concoursen, zoals de Banff International Quartet Competition. Ook ontving het kwartet een beurs van de Borletti-Buitoni Trust. Het kwartet speelde op internationale podia, zoals van het Sydney Opera House, het Esterházy Paleis en Wigmore Hall. In Nederland organiseert het ensemble jaarlijks het Weesp Chamber Music festival.
‘Intens en poëtisch spel met een uitzonderlijk breed spectrum aan kleuren en dynamiek kwalificeerde het kwartet voor de prijs voor excellent talent’, aldus Het Kersjes Fonds.
www.navarra.co.uk
Navarra String Quartet
Foto: Sussie Ahlburg

Vioolbeurs (€ 15.000) voor Noa Wildschut
De 16-jarige violiste Noa Wildschut (2001) is hét viooltalent van nu en van de toekomst. Op zevenjarige leeftijd maakte zij haar debuut in Het Concertgebouw in Amsterdam in The Night of the Promising. Zij begon haar vioolstudie bij Coosje Wijzenbeek; momenteel studeert ze bij Vera Beths. Masterclasses volgde ze bij o.m. Jaap van Zweden en Menahem Pressler. Bovendien ontvangt zij sinds mei 2015 een brede ondersteuning als een van de jongste stipendiaten ooit van de Anne-Sophie Mutter Stiftung. Op 22 september 2017 gaat de film A Family Quartet over Noa en haar muzikale gezin in première tijdens het Nederlandse Film Festival; op deze dag komt ook het debuutalbum ‘Mozart’ van de jonge violiste uit.
‘Uitzonderlijk talent ‘hors categorie’: overrompelend spel, dat barst van energie en spontaniteit.’ Citaat uit het juryrapport.
www.noawildschut.com
Noa Wildschut


Directiestipendium 10.000 euro voor Leonard Evers
Leonard Evers (1985) is dirigent en componist. Na een studie literatuurwetenschappen in Leiden studeerde hij compositie/arrangeren in Rotterdam. Naast deze studies ontwikkelde hij een grote passie voor het dirigeren, wat leidde tot een minor orkestdirectie bij hetzelfde conservatorium. Leonard werd in 2013 dirigent en artistiek leider van het Ricciotti ensemble, dirigeerde eigen werk en maakte onlangs zijn debuut bij de Nationale Opera met de jeugdopera Hondenhartje.
‘Opvallend directietalent gecombineerd met een brede interesse en diepgang’.
www.leonardevers.nl
Leonard Evers


Extra strijkkwartetstipendium (€ 15.000) voor het Animato Kwartet
Shin Sihan (1994), viool, Kersjeslaureaat 2013, Tim Brackman (1993), viool, Elisa Karen Tavenier (1996), altviool en Pieter de Koe (1994), cello, richtten in 2013 het Animato Kwartet op. De vier voormalig Haagse conservatoriumstudenten waren direct succesvol. Zij stonden in 2013 in de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours en een jaar later ontving het kwartet een prijs in Sala São Paulo met als vermelding: ‘Artistieke Excellentie’.
‘Wanneer vier jonge spelers van het hoogste muzikale niveau zich met volle energie en groot enthousiasme storten op het kwartetspel, wil het Kersjes Fonds hen graag ondersteunen met een stipendium, dat bedoeld is voor studie en verdieping.’ aldus het juryrapport.
www.animatokwartet.nl
Animato Kwartet

Extra prijs voor Cappella Amsterdam
Het Kersjes Fonds heeft vanwege het wegvallen van structurele subsidie voor Cappella Amsterdam besloten tot een gift van € 25.000 voor dit kamerkoor. ‘Dit fantastische ensemble kan nu wel wat extra steun gebruiken’, aldus het fonds. Voor hun laatste cd, Kanon Pokajanen, met werken van Arvo Pärt heeft het koor de klassieke Edison 2017 gewonnen.