De Prijsuitreiking 2013 vond plaats op 30 november in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

KERSJESPRIJS 2013: € 50.000 EURO VOOR RAGAZZE KWARTET

Amsterdam, 17 november 2013. - De Kersjesprijs 2013, een bedrag van € 50.000, werd op 30 november in het Concertgebouw uitgereikt aan het Ragazze Kwartet : Rosa Arnold (viool), Jeanita Vriens (viool) Annemijn Bergkotte (altviool) en Amber Docters van Leeuwen (cello). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

Violist Shin Sihan en dirigent Frank Zielhorst ontvingen respectievelijk de Kersjes-vioolbeurs en directiebeurs (elk € 15.000). Zie prijswinnaars.

Het Ragazze Kwartet is een jong, Nederlands strijkkwartet dat vanuit de basis, de klassieke muziek, graag de grenzen opzoekt naar (componisten, musici, makers en kunstenaars van) andere podiumdisciplines. Het kwartet volgde de twee-jarige full time opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) en wordt sinds 2011 door Luc Marie Aguera van het Franse Quatuor Ysaÿe gecoacht.
Zie www.ragazzekwartet.nl

Shin Sihan (1994) die met het verkrijgen van de vioolbeurs in de voetsporen treedt van o.a. Cecilia Bernardini, Sanne Hunfeld en Emmy Storms, was bijna zes jaar toen hij begon met vioolspelen op de muziekschool van Leiden. Na anderhalf jaar kwam hij onder de hoede van Coosje Wijzenbeek aan de afdeling voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, sinds 2007 aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam
Vanaf 2011 is Shin leerling van Vera Beths.

Voorgangers van Frank Zielhorst als Kersjesbeurs-winnaar waren o.a. Bas Wiegers, Ivo Meinen, Peter Biloen, Jussi Jaatinen en Otto Tausk. Zielhorst slaagde “cum laude” voor zijn Master Orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, na eerder altviool gestudeerd te hebben bij Ferdinand Erblich en Ron Ephrat. Zijn directieopleiding was bijzonder vanwege de nauwe samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam en alle Nederlandse beroepsorkesten. Al tijdens zijn Bachelor Orkestdirectie kreeg Frank de kans mee te werken aan de première van Hochzeiten van Stockhausen bij de Radio Kamerfilharmonie. Ook was hij één van de zes dirigenten die nodig waren voor de uitvoering van The Universe Symphony van Ives bij het Noord-Nederlands Orkest.
Fantastisch nieuws: wéér een prijs voor onze laureaten 2012:
het Van Baerle Trio won de Tweede Prijs én de Publieksprijs tijdens het prestigieuze ARD Concours in München!
Meer informatie op www.vanbaerletrio.com


Op 4 december j.l.vond in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam de feestelijke prijsuitreiking plaats van Het Kersjesfonds.

De Vioolbeurs t.w.v. 15.000 euro aan de violiste Amarins Wierdsma
De Directiebeurs t.w.v. 15.000 euro aan Karel Deseure
De Kersjesprijs t.w.v. 50.000 euro aan het Van Baerle Trio.


KERSJESPRIJS 2012: € 50.000 EURO VOOR VAN BAERLE TRIOAmsterdam, 4 december 2012. - De Kersjesprijs 2012, een bedrag van € 50.000, werd op 4 december in het Concertgebouw uitgereikt aan het Van Baerle Trio (pianist Hannes Minnaar, cellist Gideon den Herder en violiste Maria Milstein, allen twintigers).
De Kersjesprijs wordt dit jaar voor de vijftiende maal toegekend.
Violiste Amarins Wierdsma (1991) en dirigent Karel Deseure (1983) ontvingen respectievelijk de Kersjes-vioolbeurs en de directiebeurs (tweemaal € 15.000).

Zie: prijswinnaars 2012.


Het Kersjesfonds werd in 1994 opgericht door de populaire Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en diens echtgenote Margreet van de Groenekan. Het fonds is een van de grootste particuliere cultuur-stimuleringsfondsen in Nederland.
De prestigieuze prijs van het Kersjesfonds werd eerder gewonnen door o.a. het Osiris Trio, het Storioni Trio, Calefax, The Gents, Matangi kwartet, Rubens Kwartet, Amstel Saxophone Quartet, Zapp String Quartet, Ruysdael Kwartet, Trio Suleika, Holland Baroque Society, het Ensemble Caméléon , het EnAccord Strijkkwartet en (in 2011) het Lendvai String Trio.