Bericht van laureaten 2014: het Dudok Kwartet

De opnames die in mei gemaakt werden voor het VPRO-programma Vrije Geluiden terug te zien op YouTube! Wij traden op als voorbeschouwing op het nieuwe zomerfestival Wonderfeel.Eindexamen van David Niemann

Prachtig eindexamen van David Niemann! Hij studeerde afgelopen dinsdag 2 juni af aan de Nationale Master Orkestdirectie met een 9;
hij dirigeerde het Residentie Orkest in de 9e Symfonie 'Uit de nieuwe Wereld' van Antonin Dvorák - onmiddellijk na het eindexamen werd hij voor een gastdirectie gevraagd door Roland Kieft, directeur van het Residentie Orkest.


Op de foto hierboven is David Niemann met Marc Albrecht te zien tijdens een masterclass;
meer informatie hierover onder NMO.


De Kersjesprijs 2014, een bedrag van € 50.000, werd op 6 december a.s. in het Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt aan het Dudok kwartet (Judith van Driel – viool, Marleen Wester - viool, Lotte de Vries – altviool en David Faber – cello). De Kersjesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.
De vioolbeurs van het Kersjesfonds (€ 15.000) gaat dit jaar naar altvioliste Dana Zemtsov.
De directiebeurs wordt gedeeld door drie jonge dirigenten: Huba Hollóköi, Konradin Herzog en MaNOj Kamps krijgen ieder een stipendium van € 5000, ter ondersteuning van studie en carrière.


De leden van het Dudok Kwartet leerden elkaar kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een tweejarige postgraduate opleiding bij het Alban Berg Quartett. In juni 2013 studeerde het Dudok Kwartet af met de hoogste onderscheiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie.
Het kwartet treedt op door heel Europa en heeft inmiddels een indrukwekkende repertoirelijst opgebouwd, met muziek van de 17e eeuw tot nu.
Het kwartet is vernoemd naar de Nederlandse architect Dudok, die een groot muziekliefhebber was en in zijn vrije tijd ook componeerde.

De jury prijst het Dudok Kwartet om ‘hun intense, gloedvolle spel, dat volledig in balans is met een analytische interpretatie van de partituur. Het kwartet weet door stralend speelplezier het publiek te bereiken en mee te slepen in een intelligente en speelse vertelling van hun muzikale verhaal’.

De winnares van de vioolbeurs Dana Zemtsov (1992, Mexico City) heeft ondanks haar jonge leeftijd een indrukwekkende staat van dienst; ze was te horen op verschillende podia in binnen- en buitenland en tekende onlangs een exclusief platencontract met Channel Classics.


Prijswinnaar 2012, het Van Baerle Trio, heeft een nieuwe CD uitgebracht, met de complete Trios van Mendelssohn en als bonus de wereldpremière van de vroege versie van Mendelssohn Eerste Pianotrio in d klein! Hier kunt u meer informatie en luisterfragmenten vinden.

De uitreiking van de Kersjesbeurzen- en prijs zal plaatsvinden op 6 december 2014 in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.
Eind november wordt bekend gemaakt wie de gelukkigen zijn!

Prachtig nieuws over onze directielaureaat 2013 Frank Zielhorst:
hij is aangesteld als Young Conductor in Association bij een toporkest in Engeland!


(foto: Rene Koele)

Den Haag – De Nederlandse dirigent Frank Zielhorst (29) bekleedt vanaf september 2014 de positie van Young Conductor in Association bij het Bournemouth Symphony Orchestra (BSO) in Engeland. Deze prestigieuze positie is voor het eerst opengesteld voor dirigenten van buiten Engeland. Zielhorst krijgt de kans zijn dirigeerkwaliteiten te ontwikkelen door in het komende seizoen een aantal concerten te dirigeren. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de educatieve projecten van het orkest en assisteert hij de overige dirigenten van het orkest.


De nieuwe CD van het Matangi Quartet is uit!
JAZZICS! ‘An ode to Jazz from our Classical point of view’ Matangi Quartet

Na jarenlang te hebben samengewerkt met Jazz-grootheden als Eric Vloeimans, Wolfert Brederode en Michiel Braam, werd het tijd voor Matangi om zelf de spotlights van de Jazz op te zoeken. Met de composities van Chick Corea, Martin Fondse, Michiel Braam en Wolfert Brederode betreden ze de paden van de Jazz als klassiek strijkkwartet, waar Louis Andriessen’s ‘Facing Death’ de Matangi’s uitdaagt om de grenzen tussen Jazz en Klassiek op te zoeken en te doen vervagen.


De Prijsuitreiking 2013 vond plaats op 30 november in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

KERSJESPRIJS 2013: € 50.000 EURO VOOR RAGAZZE KWARTET

Amsterdam, 17 november 2013. - De Kersjesprijs 2013, een bedrag van € 50.000, werd op 30 november in het Concertgebouw uitgereikt aan het Ragazze Kwartet : Rosa Arnold (viool), Jeanita Vriens (viool) Annemijn Bergkotte (altviool) en Amber Docters van Leeuwen (cello). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

Violist Shin Sihan en dirigent Frank Zielhorst ontvingen respectievelijk de Kersjes-vioolbeurs en directiebeurs (elk € 15.000). Zie prijswinnaars.

Het Ragazze Kwartet is een jong, Nederlands strijkkwartet dat vanuit de basis, de klassieke muziek, graag de grenzen opzoekt naar (componisten, musici, makers en kunstenaars van) andere podiumdisciplines. Het kwartet volgde de twee-jarige full time opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) en wordt sinds 2011 door Luc Marie Aguera van het Franse Quatuor Ysaÿe gecoacht.
Zie www.ragazzekwartet.nl

Shin Sihan (1994) die met het verkrijgen van de vioolbeurs in de voetsporen treedt van o.a. Cecilia Bernardini, Sanne Hunfeld en Emmy Storms, was bijna zes jaar toen hij begon met vioolspelen op de muziekschool van Leiden. Na anderhalf jaar kwam hij onder de hoede van Coosje Wijzenbeek aan de afdeling voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, sinds 2007 aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam
Vanaf 2011 is Shin leerling van Vera Beths.

Voorgangers van Frank Zielhorst als Kersjesbeurs-winnaar waren o.a. Bas Wiegers, Ivo Meinen, Peter Biloen, Jussi Jaatinen en Otto Tausk. Zielhorst slaagde “cum laude” voor zijn Master Orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, na eerder altviool gestudeerd te hebben bij Ferdinand Erblich en Ron Ephrat. Zijn directieopleiding was bijzonder vanwege de nauwe samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam en alle Nederlandse beroepsorkesten. Al tijdens zijn Bachelor Orkestdirectie kreeg Frank de kans mee te werken aan de première van Hochzeiten van Stockhausen bij de Radio Kamerfilharmonie. Ook was hij één van de zes dirigenten die nodig waren voor de uitvoering van The Universe Symphony van Ives bij het Noord-Nederlands Orkest.
Fantastisch nieuws: wéér een prijs voor onze laureaten 2012:
het Van Baerle Trio won de Tweede Prijs én de Publieksprijs tijdens het prestigieuze ARD Concours in München!
Meer informatie op www.vanbaerletrio.com


Op 4 december j.l.vond in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam de feestelijke prijsuitreiking plaats van Het Kersjesfonds.

De Vioolbeurs t.w.v. 15.000 euro aan de violiste Amarins Wierdsma
De Directiebeurs t.w.v. 15.000 euro aan Karel Deseure
De Kersjesprijs t.w.v. 50.000 euro aan het Van Baerle Trio.


KERSJESPRIJS 2012: € 50.000 EURO VOOR VAN BAERLE TRIOAmsterdam, 4 december 2012. - De Kersjesprijs 2012, een bedrag van € 50.000, werd op 4 december in het Concertgebouw uitgereikt aan het Van Baerle Trio (pianist Hannes Minnaar, cellist Gideon den Herder en violiste Maria Milstein, allen twintigers).
De Kersjesprijs wordt dit jaar voor de vijftiende maal toegekend.
Violiste Amarins Wierdsma (1991) en dirigent Karel Deseure (1983) ontvingen respectievelijk de Kersjes-vioolbeurs en de directiebeurs (tweemaal € 15.000).

Zie: prijswinnaars 2012.


Het Kersjesfonds werd in 1994 opgericht door de populaire Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en diens echtgenote Margreet van de Groenekan. Het fonds is een van de grootste particuliere cultuur-stimuleringsfondsen in Nederland.
De prestigieuze prijs van het Kersjesfonds werd eerder gewonnen door o.a. het Osiris Trio, het Storioni Trio, Calefax, The Gents, Matangi kwartet, Rubens Kwartet, Amstel Saxophone Quartet, Zapp String Quartet, Ruysdael Kwartet, Trio Suleika, Holland Baroque Society, het Ensemble Caméléon , het EnAccord Strijkkwartet en (in 2011) het Lendvai String Trio.