Amatis Trio wint Kersjesprijs 2018


Op maandag 11 februari 2019 ontvangt het Amatis Piano Trio tijdens een feestelijke jubileumuitreiking in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam de jaarlijkse Kersjesprijs. De prijs, een bedrag van € 50.000, wordt ieder jaar uitgereikt aan excellente jonge musici. Het geld dient in overleg met het fonds besteed te worden aan studie en de ontwikkeling van de carrière. Maxime Gulikers krijgt de beurs voor jonge violisten (€ 15.000) en de directiebeurs (€ 15.000) gaat naar Sander Teepen. Bovendien gaat een extra stipendium voor strijkkwartet van eveneens € 15.000 naar het zeer jonge Viride Kwartet. De Kersjesprijs is één van de belangrijkste klassieke muziekprijzen in Nederland.

Kersjesprijs (€ 50.000) voor het Amatis Piano Trio
Violiste Lea Hausmann (1993), cellist Samuel Shepherd (1989) en pianiste Mengjie Han (1989) vormen sinds 2014 het Amatis Piano Trio. Het jonge ensemble veroverde in korte tijd de klassieke muziekpodia. Een week na hun oprichting won het trio de Publieksprijs tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival, en een optreden in Het Koninklijk Concertgebouw. Diverse internationale prijzen volgden zoals de International Parkhouse Award van de Wigmore Hall in Londen. Het Amatis Piano Trio is het enige Nederlandse ensemble dat door de internationale concertpodia geselecteerd werd voor de ‘ECHO Rising Stars’ serie in het seizoen 2018-19 en de ‘BBC New Generation Artists’ tussen 2016-18. Hierdoor verzorgen zij concerten op de belangrijkste internationale klassieke muziekpodia.
www.amatistrio.com
<>
Amatis Piano Trio
Foto: Marco Borggreve

Vioolbeurs (€ 15.000) voor Maxime Gulikers
Violist Maxime Gulikers (1994) werd op 12-jarige leeftijd toegelaten op de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2015 haalde Gulikers zijn bachelor-examen met een 10. Op dit moment studeert hij bij de prominente vioolpedagoog Antje Weithaas aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn. In 2009 won Gulikers het Prinses Christina Concours en tijdens het Oscar Back Concours 2018 ontving hij de NTR Performance Prijs. Als solist is Gulikers nationaal en internationaal te gast bij diverse orkesten zoals Sinfonia Rotterdam en het Philharmonisch Orkest van Volgograd.

<>Maxime Gulikers


Directiebeurs 15.000 euro voor Sander Teepen
Op 8-jarige leeftijd begon Sander Teepen (1981) met hobo-spelen. Hij studeerde later aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Als hoboïst remplaceerde hij bij o.a. het Residentie Orkest, het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonieorkest. Bij deze orkesten kreeg Teepen een fascinatie voor het dirigeren. Hij volgde directielessen en masterclasses bij o.a. Jan Stulen, Otto Tausk en Leonid Grin en Neeme en Paavo Järvi. In 2015 won hij de tweede prijs bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd wat hem diverse gastdirigentschappen opleverde in binnen- en buitenland. In 2017 verzorgde hij het Nieuwjaarsconcert van het Residentie Orkest. Sindsdien heeft hij gedirigeerd bij Het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten, het Metropole Orkest en phiharmonie zuidnederland. Vanaf dit seizoen is hij assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en in april 2019 maakt bij zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
www.sanderteepen.nl
<>Sander Teepen


Extra strijkkwartetstipendium (€ 15.000) voor het Viride Kwartet
In 2018 ontving het Viride Kwartet de tweede prijs tijdens het Prinses Christina Concours. Violistes Salomé Bonnema en Iris Kengen, altvioliste Sedna Heitzman en cellist Jurre Koopmans zijn allen afkomstig van de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met hun gemiddelde leeftijd van 17 jaar is het Viride Kwartet de jongste winnaar van de beurzen van Het Kersjes Fonds van 2018.