Kersjesprijs 2015

Berlage Saxophone QuartetKersjesbeurzen voor Diamanda Dramm, Niek Baar en Frans-Aert Burghgraef


Diamanda Dramm


Niek Baar


Frans-Aert BurghgraefOp 8 december, werden in het Concertgebouw in Amsterdam de Kersjesbeurzen en Kersjesprijs uitgereikt tijdens een feestelijk programma. Het Berlage Saxophone Quartet nam de Kersjesprijs, ter waarde van 50.000 Euro, in ontvangst. Dirigent Frans-Aert Burghgraef en de violisten Diamanda Dramm en Niek Baar ontvingen allen een Kersjesbeurs van 15.000 Euro. Verder werden twee extra stipendia ter beschikking gesteld aan de strijkkwartetten Acanthus en Aristos.

De beurzen en de prijs werden uitgereikt tijdens een feestelijk muzikaal programma. Tijdens de uitreiking werden onder andere werken van Biber, Loevendie, Sjostakovitsj en Mendelssohn uitgevoerd door de laureaten.

Berlage Saxophone QuartetHet bestuur van het fonds roemt het uitgebreide scala aan klankkleuren van het Berlage Saxophone Quartet waarin een breed en divers repertoire tot zijn recht komt en bewondert het ondernemerschap van het gezelschap, dat jaarlijks 50 tot 70 keer optreedt in binnen- en buitenland.
Naar de mening van het bestuur van het Kersjes Fonds spreidt het Berlage Saxophone Quartet grote vakmanschap ten toon. ‘De vier uitstekende musici - Lars Niederstrasser, sopraansaxofoon; Peter Vigh, altsaxofoon; Kirstin Niederstrasser, tenorsaxofoon en Eva van Grinsven, baritonsaxofoon - hebben zich sinds 2008 ontwikkeld tot een ensemble van het allerhoogste niveau.’

Frans-Aert Burghgraef (1983) geldt als een van de meest opvallende dirigeertalenten van Nederland. Sinds zijn debuut voor het Nederlands Symfonisch Orkest in 2014 stond hij op de bok voor een groot aantal Nederlandse en internationale orkesten, onlangs nog voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. ‘Burghgraef weet zijn visie met veel schwung en een heldere slag uitmuntend over te brengen’, aldus het bestuur.


Diamanda La Berge Dramm (1991) is een zeer veelzijdig violiste. Het klassieke vioolrepertoire beheerst zij met hetzelfde gemak als de hedendaagse muziek. Ze voerde werken uit van Christian Wolff, Louis Andriessen en Alvin Lucier , en werkte ook samen met rock-avantgardist John Cale. Op jonge leeftijd neemt zij door haar unieke stijl van spelen een opvallende plek in op het nationale- en internationale concertpodium.

Niek Baar (1991) studeerde in 2012 cum laude af aan het conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert hij voor zijn master aan het Hanns Eisler Conservatorium in Berlijn. Hij won diverse prijzen op concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en de Leipzig International Bach Competition. Baar trad veelvuldig met ensembles en orkesten op door heel Europa, onder andere in het Concertgebouw, De Doelen en De Oosterpoort.

Twee extra stipendia voor strijkkwartet van ieder 15.000 euro gaan naar het Acanthus Kwartet (Jos Jonker, viool; Daniel Frankenberg, viool; Bas Bartels, altviool; Joachim Müller- Crépon cello) en het Aristos Quartet (Evelien Jaspers, viool; Dmitri Ivanov, viool; Sylvain Dessane, altviool; Otto Bakker, cello), ter ondersteuning van hun studie en carrière.

Foto's van de uitreiking vindt u hier.

dit jaar twee extra stipendia voor strijkkwartetten Aristos en Acanthus


De Kersjesprijs 2015, een bedrag van € 50.000, werd op 8 december in het Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt aan het Berlage Saxophone Quartet.
Lars Niederstrasser, sopraansaxofoon, Peter Vigh, altsaxofoon, Kirstin Niederstrasser, tenorsaxofoon en Eva van Grinsven, baritonsaxofoon ontvangen de prijs vanwege hun uitzonderlijke muzikale kwaliteiten en hun bijzondere bijdrage aan de Nederlandse kamermuziek.
Het Kersjes Fonds reikte dit jaar twee vioolbeurzen (€ 15.000 ieder) uit aan Diamanda Dramm en Niek Baar; de directiebeurs (€ 15.000) ging naar dirigent Frans-Aert Burghgraef. Bovendien ontvingen twee strijkkwartetten twee extra stipendia (€ 15.000 ieder): het Acanthus- en het Aristos Kwartet, ter ondersteuning van studie.
De Kersjesprijs is een van de belangrijkste prijzen voor cultuur in Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse muziekwereld.

Meer info onder 'Kersjesprijs'