Jubileum boek

In het kader van het 25-jarig jubileum van Het Kersjes Fonds schreef musicoloog, musicus en muziekjournalist Thiemo Wind een biografisch portret van Anton Kersjes "Als dirigent wordt je geboren".
Het boek zal op maandag 11 februari 2019 tijdens de uitreiking van de prijzen gepresenteerd worden.

Amatis Piano Trio ontvangt Kersjesprijs in 2018

Op maandag 11 februari 2019 ontvangt het Amatis Piano Trio tijdens een feestelijke jubileumuitreiking in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam de jaarlijkse Kersjesprijs. De prijs, een bedrag van €50.000, wordt ieder jaar uitgereikt aan excellente jonge musici. Het geld dient in overleg met het fonds besteed te worden aan studie en de ontwikkeling van de carrière. Maxime Gulikers krijgt de beurs voor jonge violisten (€ 15.000) en de directiebeurs (€ 15.000) gaat naar Sander Teepen. Bovendien gaat een extra stipendium voor strijkkwartet van eveneens € 15.000 naar het zeer jonge Viride Kwartet. De Kersjesprijs is één van de belangrijkste klassieke muziekprijzen in Nederland.

Amatis Piano Trio
Foto: Marco Borggreve

Het Kersjes Fonds viert zijn jubileum met een boek

In 2019 viert Het Kersjes Fonds zijn 25-jarig jubileum. Op verzoek van het fonds schrijft musicoloog en muziekjournalist Thiemo Wind een boek over Anton Kersjes en de geschiedenis van het fonds, dat al een kwart eeuw excellent talent bekroont en stimuleert. Het boek wordt eveneens op maandag 11 februari 2019 gepresenteerd in Het Concertgebouw.

Winnaar Borletti-Buitoni Trust Award 2018!

Met grote trots mogen we melden dat het Dudok Quartet Amsterdam, winnaar Kersjesprijs 2014, als eerste Nederlandse strijkkwartet ooit, winnaar is van de Borletti-Buitoni Trust Award 2018!

De Award omvat een bedrag van £30.000. Daarnaast ondersteunt het Borletti-Buitoni Trust ons bij de verdere ontwikkeling van onze internationale carrière. Een citaat uit het juryrapport:

“The decision by the Borletti-Buitoni Trust’s Artistic Committee to give an award to the Dudok Quartet Amsterdam was unanimous. Everybody was impressed not only by their talent and virtuosity, but also their creativity and imaginative approach to music-making.”

Het winnen van deze prijs is voor ons een enorme eer: onder ensembles die het fonds eerder ondersteunde bevinden zich namen als het Jerusalem Quartet, Cuarteto Casals, Quatuor Ebène, Pavel Haas Quartet en het Danish Quartet.

Kersjesprijs, beurs en stipendia feestelijk uitgereikt


Op zaterdag 2 december 2017 werden in Het Concertgebouw Amsterdam de Kersjesprijs, de Kersjesbeurs, stipendia en een extra prijs uitgereikt tijdens een feestelijk programma.

Navarra String Quartet kreeg de Kersjesprijs 2017, ter waarde van 50.000 euro. Andere laureaten waren violiste Noa Wildschut - Violinist (vioolbeurs, 15.000 euro), dirigent/componist Leonard Evers (directiestipendium, 10.000 euro) en Animato Kwartet, dat een extra strijkkwartetstipendium ontving van 15.000 euro.
Cappella Amsterdam ontving een extra prijs van 25.000 euro om dit fantastisch kamerkoor wat extra steun te bieden.

Foto's: Ronald Knapp


Extra prijs voor Cappella Amsterdam


Het Kersjes Fonds heeft vanwege het wegvallen van structurele subsidie voor Cappella Amsterdam besloten tot een gift van € 25.000 voor dit kamerkoor. ‘Dit fantastische ensemble kan nu wel wat extra steun gebruiken’, aldus het fonds. Voor hun laatste cd, Kanon Pokajanen, met werken van Arvo Pärt heeft het koor de klassieke Edison 2017 gewonnen.

Navarra String Quartet en Noa Wildschut
winnen Kersjesprijs- en beurs 2017. Ook het Animato Kwartet en Leonard Evers vallen in de prijzen


Afgelopen vrijdag 22 september werden tijdens het Nederlands Filmfestival de winnaars bekend gemaakt. Op 2 december a.s. zal het Navarra String Quartet in Het Concertgebouw de jaarlijkse Kersjesprijs ontvangen. De prijs, een bedrag van € 50.000, wordt ieder jaar uitgereikt aan excellente jonge musici. De 16-jarige Noa Wildschut krijgt de vioolbeurs (€ 15.000). Het Animato Kwartet ontvangt het strijkkwartetstipendium van eveneens € 15.000. Een directiestipendium van € 10.000 gaat naar dirigent/componist Leonard Evers.

©VanKrimpen Fotografie

©VanKrimpen Fotografie


Persbericht 5 december: Kersjesprijs en Kersjesbeurzen 2016 uitgereikt


Op zaterdag 3 december werden in Het Concertgebouw in Amsterdam de Kersjesprijs, de Kersjesbeurzen en een extra stipendium uitgereikt tijdens een feestelijk programma. Het Busch Trio kreeg de Kersjesprijs 2016, ter waarde van 50.000 euro. Andere laureaten waren violiste Ruña ’t Hart (vioolbeurs, 15.000 euro), dirigent Stijn Berkouwer (directiebeurs, 15.000 euro) en het Babylon Quartet, dat een extra strijkkwartetstipendium ontving van 15.000 euro.

Foto's: Ronald Knapp


Bekendmaking winnaars Kersjesprijs en –beurzen 2016


Het Busch Trio wint de Kersjesprijs.
De beurzen gaan naar violiste Ruña ’t Hart en dirigent Stijn Berkouwer.
Een extra stipendium voor strijkkwartet wordt uitgereikt aan het Babylon Quartet, ter ondersteuning van studie en carrière.
Zie voor alle informatie over de laureaten hier.

Op een informele bijeenkomst op woensdag 21 september in Café Gember van het Gemeentemuseum in Den Haag vierden de toekomstige laureaten het goede nieuws. Samen met directeur Annette den Heijer en pr medewerker Claire Reeves hieven zij het glas.

Foto's: Ronald Knapp


Busch Trio

Babylon Quartet

Stijn Berkouwer en Annette den HeijerBeurzen en Prijs 2016


Wie zijn de winnaars


LUISTER NAAR NTR PODIUM OP RADIO 4 VANAF 17.00 UUR,
daarin worden de winnaars bekendgemaakt.

iets over de selectie


Na een jaar intensief scouten op conservatoria, podia en de vele festivals die ons land rijk is, hebben we weer een keuze kunnen maken. Het was niet eenvoudig, het niveau is enorm hoog, het lijkt wel of er elk jaar beter gespeeld wordt op de conservatoria. De jonge ensembles die ik gehoord heb zijn vaak van onbesproken niveau, wat de short list steeds langer maakt....
Waar moet een speler of ensemble aan voldoen om aanspraak te maken op het beurzen- en prijzengeld. Muzikaal en technisch topniveau, perfect samenspel, goede balans, dat zijn nog de makkelijkste 'graadmeters' om volgens te scouten.
Voor Kersjes zoeken we naast of bovenop deze kwaliteiten iets 'extra's', dat kan zitten in een originele en creatieve programmering, in een 'open geest' , bijvoorbeeld voor samenwerking met andere kunstdisciplines, of voor nieuwe muziek.
Maar het meest ben ik tijdens mijn zwerftochten door muzikaal Nederland op zoek naar een persoonlijk verhaal dat een speler in zijn of haar spel kan verklanken;
als violist die zichzelf kan uitdrukken bijvoorbeeld in een solo, of het van Bach, Biber of Berio is, dat maakt dan niet uit; of als dirigent die zijn verhaal aan het orkest weet over te brengen, waardoor wij als publiek gegrepen worden, of als ensemble, dat gedrieën of gevieren 'aus einem Guss' een gevoel weet over te brengen, een 'abstract' verhaal, waar geen woorden bij nodig zijn, senza parole.
Dan zit je ze op de huid, de musici, de winnaars 2016.
Namen? Nog even geduld.
Volgende week worden ze bekendgemaakt.
Annette den Heijer
Kersjesbeurzen en Kersjesprijs uitgereikt


Feestelijke uitreiking met Berlage Saxophone Quartet, Diamanda Dramm, Niek Baar, Frans-Aert Burghgraef, Acanthus en Aristos


Op 8 december, werden in het Concertgebouw in Amsterdam de Kersjesbeurzen en Kersjesprijs uitgereikt tijdens een feestelijk programma. Het Berlage Saxophone Quartet nam de Kersjesprijs, ter waarde van 50.000 Euro, in ontvangst. Dirigent Frans-Aert Burghgraef en de violisten Diamanda Dramm en Niek Baar ontvingen allen een Kersjesbeurs van 15.000 Euro. Verder werden twee extra stipendia ter beschikking gesteld aan de strijkkwartetten Acanthus en Aristos.

De beurzen en de prijs werden uitgereikt tijdens een feestelijk muzikaal programma. Tijdens de uitreiking werden onder andere werken van Biber, Loevendie, Sjostakovitsj en Mendelssohn uitgevoerd door de laureaten.

Foto's van de uitreiking vindt u hier.8 december: prijs- en beursuitreiking 2015


Kersjesprijs 2015 voor Berlage Saxophone Quartet
Kersjesbeurzen voor Diamanda Dramm, Niek Baar en Frans-Aert Burghgraef


dit jaar twee extra stipendia voor strijkkwartetten Aristos en Acanthus


De Kersjesprijs 2015, een bedrag van € 50.000, wordt op 8 december in het Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt aan het Berlage Saxophone Quartet.
Lars Niederstrasser, sopraansaxofoon, Peter Vigh, altsaxofoon, Kirstin Niederstrasser, tenorsaxofoon en Eva van Grinsven, baritonsaxofoon ontvangen de prijs vanwege hun uitzonderlijke muzikale kwaliteiten en hun bijzondere bijdrage aan de Nederlandse kamermuziek.
Het Kersjes Fonds reikt dit jaar twee vioolbeurzen (€ 15.000 ieder) uit aan Diamanda Dramm en Niek Baar; de directiebeurs (€ 15.000) gaat naar dirigent Frans-Aert Burghgraef. Bovendien gaan er dit jaar twee extra stipendia (€ 15.000 ieder) naar de strijkkwartetten Acanthus en Aristos, ter ondersteuning van studie en carrière. De Kersjesprijs is een van de belangrijkste prijzen voor cultuur in Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse muziekwereld.

Het doel van de prijs en de beurzen is om excellent talent te bekronen en te stimuleren. ‘Het Berlage Saxophone Quartet spreidt grote visie, vakmanschap en verfijning ten toon’, aldus het juryrapport: ‘De vier uitmuntende musici - Lars Niederstrasser, sopraansaxofoon; Peter Vigh, altsaxofoon; Kirstin Niederstrasser, tenorsaxofoon en Eva van Grinsven, baritonsaxofoon - hebben zich sinds 2008 ontwikkeld tot een ensemble van het allerhoogste niveau.’
De jury roemt tevens het uitgebreide scala aan klankkleuren waarin een breed en divers repertoire tot zijn recht komt en bewondert het ondernemerschap van het gezelschap, dat jaarlijks 50 tot 70 keer optreedt in binnen- en buitenland.

Frans-Aert Burghgraef (1983) geldt als een van de meest opvallende dirigeertalenten van Nederland. Sinds zijn debuut voor het Nederlands Symfonisch Orkest in 2014 stond hij op de bok voor een groot aantal Nederlandse en internationale orkesten. ‘Burghgraef weet zijn visie met veel schwung en een heldere slag uitmuntend over te brengen’, aldus het juryrapport.

Diamanda La Berge Dramm (1991) is een zeer veelzijdig violiste. Het klassieke vioolrepertoire beheerst zij met hetzelfde gemak als de hedendaagse muziek. Ze voerde werken uit van Christian Wolff, Louis Andriessen en Alvin Lucier , en werkte ook samen met rock-avantgardist John Cale. Op jonge leeftijd neemt zij door haar unieke stijl van spelen een opvallende plek in op het nationale- en internationale concertpodium.

Niek Baar (1991) studeerde in 2012 cum laude af aan het conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert hij voor zijn master aan het Hanns Eisler Conservatorium in Berlijn. Hij won diverse prijzen op concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en de Leipzig International Bach Competition. Baar trad veelvuldig met ensembles en orkesten op door heel Europa, onder andere in het Concertgebouw, De Doelen en De Oosterpoort.

Twee extra stipendia voor strijkkwartet van ieder 15.000 euro gaan naar het Acanthus Kwartet (Jos Jonker, viool; Daniel Frankenberg, viool; Bas Bartels, altviool; Joachim Müller- Crépon cello) en het Aristos Quartet (Evelien Jaspers, viool; Dmitri Ivanov, viool; Sylvain Dessane, altviool; Otto Bakker, cello), ter ondersteuning van hun studie en carrière.

Belangrijk!

Aanvragen dienen tijdig in het bezit van het fonds te zijn.
Wij hanteren een MINIMALE PERIODE VAN EEN HALFJAAR tussen de datering van de aanvraag en de uitvoering van het voorgenomen project. Aanvragen die hier niet aan voldoen zullen niet in behandeling genomen worden, meer informatie: zie 'aanvraag'.

Huba Hollóköi assistent-dirigent Radio Filharmonisch Orkest

Huba Hollóköi, in juli met glans afgestudeerd aan de Nationale Master Orkestdirectie, tijdens een concert met het NNO, gaat Markus Stenz assisteren bij het RFO; hiermee volgt hij Kersjeslaureaat 2012 Karel Deseure op, die de afgelopen twee jaar bij het RFO assistent-dirigent was.

Bericht van laureaten 2014: het Dudok Kwartet

De opnames die in mei gemaakt werden voor het VPRO-programma Vrije Geluiden terug te zien op YouTube! Wij traden op als voorbeschouwing op het nieuwe zomerfestival Wonderfeel.Eindexamen van David Niemann

Prachtig eindexamen van David Niemann! Hij studeerde afgelopen dinsdag 2 juni af aan de Nationale Master Orkestdirectie met een 9;
hij dirigeerde het Residentie Orkest in de 9e Symfonie 'Uit de nieuwe Wereld' van Antonin Dvorák - onmiddellijk na het eindexamen werd hij voor een gastdirectie gevraagd door Roland Kieft, directeur van het Residentie Orkest.


Op de foto hierboven is David Niemann met Marc Albrecht te zien tijdens een masterclass;
meer informatie hierover onder NMO.


De Kersjesprijs 2014, een bedrag van € 50.000, werd op 6 december a.s. in het Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt aan het Dudok kwartet (Judith van Driel – viool, Marleen Wester - viool, Lotte de Vries – altviool en David Faber – cello). De Kersjesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.
De vioolbeurs van het Kersjesfonds (€ 15.000) gaat dit jaar naar altvioliste Dana Zemtsov.
De directiebeurs wordt gedeeld door drie jonge dirigenten: Huba Hollóköi, Konradin Herzog en MaNOj Kamps krijgen ieder een stipendium van € 5000, ter ondersteuning van studie en carrière.


De leden van het Dudok Kwartet leerden elkaar kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een tweejarige postgraduate opleiding bij het Alban Berg Quartett. In juni 2013 studeerde het Dudok Kwartet af met de hoogste onderscheiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie.
Het kwartet treedt op door heel Europa en heeft inmiddels een indrukwekkende repertoirelijst opgebouwd, met muziek van de 17e eeuw tot nu.
Het kwartet is vernoemd naar de Nederlandse architect Dudok, die een groot muziekliefhebber was en in zijn vrije tijd ook componeerde.

De jury prijst het Dudok Kwartet om ‘hun intense, gloedvolle spel, dat volledig in balans is met een analytische interpretatie van de partituur. Het kwartet weet door stralend speelplezier het publiek te bereiken en mee te slepen in een intelligente en speelse vertelling van hun muzikale verhaal’.

De winnares van de vioolbeurs Dana Zemtsov (1992, Mexico City) heeft ondanks haar jonge leeftijd een indrukwekkende staat van dienst; ze was te horen op verschillende podia in binnen- en buitenland en tekende onlangs een exclusief platencontract met Channel Classics.


Prijswinnaar 2012, het Van Baerle Trio, heeft een nieuwe CD uitgebracht, met de complete Trios van Mendelssohn en als bonus de wereldpremière van de vroege versie van Mendelssohn Eerste Pianotrio in d klein! Hier kunt u meer informatie en luisterfragmenten vinden.

De uitreiking van de Kersjesbeurzen- en prijs zal plaatsvinden op 6 december 2014 in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.
Eind november wordt bekend gemaakt wie de gelukkigen zijn!

Prachtig nieuws over onze directielaureaat 2013 Frank Zielhorst:
hij is aangesteld als Young Conductor in Association bij een toporkest in Engeland!


(foto: Rene Koele)

Den Haag – De Nederlandse dirigent Frank Zielhorst (29) bekleedt vanaf september 2014 de positie van Young Conductor in Association bij het Bournemouth Symphony Orchestra (BSO) in Engeland. Deze prestigieuze positie is voor het eerst opengesteld voor dirigenten van buiten Engeland. Zielhorst krijgt de kans zijn dirigeerkwaliteiten te ontwikkelen door in het komende seizoen een aantal concerten te dirigeren. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de educatieve projecten van het orkest en assisteert hij de overige dirigenten van het orkest.


De nieuwe CD van het Matangi Quartet is uit!
JAZZICS! ‘An ode to Jazz from our Classical point of view’ Matangi Quartet

Na jarenlang te hebben samengewerkt met Jazz-grootheden als Eric Vloeimans, Wolfert Brederode en Michiel Braam, werd het tijd voor Matangi om zelf de spotlights van de Jazz op te zoeken. Met de composities van Chick Corea, Martin Fondse, Michiel Braam en Wolfert Brederode betreden ze de paden van de Jazz als klassiek strijkkwartet, waar Louis Andriessen’s ‘Facing Death’ de Matangi’s uitdaagt om de grenzen tussen Jazz en Klassiek op te zoeken en te doen vervagen.


De Prijsuitreiking 2013 vond plaats op 30 november in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

KERSJESPRIJS 2013: € 50.000 EURO VOOR RAGAZZE KWARTET

Amsterdam, 17 november 2013. - De Kersjesprijs 2013, een bedrag van € 50.000, werd op 30 november in het Concertgebouw uitgereikt aan het Ragazze Kwartet : Rosa Arnold (viool), Jeanita Vriens (viool) Annemijn Bergkotte (altviool) en Amber Docters van Leeuwen (cello). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

Violist Shin Sihan en dirigent Frank Zielhorst ontvingen respectievelijk de Kersjes-vioolbeurs en directiebeurs (elk € 15.000). Zie prijswinnaars.

Het Ragazze Kwartet is een jong, Nederlands strijkkwartet dat vanuit de basis, de klassieke muziek, graag de grenzen opzoekt naar (componisten, musici, makers en kunstenaars van) andere podiumdisciplines. Het kwartet volgde de twee-jarige full time opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) en wordt sinds 2011 door Luc Marie Aguera van het Franse Quatuor Ysaÿe gecoacht.
Zie www.ragazzekwartet.nl

Shin Sihan (1994) die met het verkrijgen van de vioolbeurs in de voetsporen treedt van o.a. Cecilia Bernardini, Sanne Hunfeld en Emmy Storms, was bijna zes jaar toen hij begon met vioolspelen op de muziekschool van Leiden. Na anderhalf jaar kwam hij onder de hoede van Coosje Wijzenbeek aan de afdeling voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, sinds 2007 aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam
Vanaf 2011 is Shin leerling van Vera Beths.

Voorgangers van Frank Zielhorst als Kersjesbeurs-winnaar waren o.a. Bas Wiegers, Ivo Meinen, Peter Biloen, Jussi Jaatinen en Otto Tausk. Zielhorst slaagde “cum laude” voor zijn Master Orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, na eerder altviool gestudeerd te hebben bij Ferdinand Erblich en Ron Ephrat. Zijn directieopleiding was bijzonder vanwege de nauwe samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam en alle Nederlandse beroepsorkesten. Al tijdens zijn Bachelor Orkestdirectie kreeg Frank de kans mee te werken aan de première van Hochzeiten van Stockhausen bij de Radio Kamerfilharmonie. Ook was hij één van de zes dirigenten die nodig waren voor de uitvoering van The Universe Symphony van Ives bij het Noord-Nederlands Orkest.
Fantastisch nieuws: wéér een prijs voor onze laureaten 2012:
het Van Baerle Trio won de Tweede Prijs én de Publieksprijs tijdens het prestigieuze ARD Concours in München!
Meer informatie op www.vanbaerletrio.com


Op 4 december j.l.vond in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam de feestelijke prijsuitreiking plaats van Het Kersjesfonds.

De Vioolbeurs t.w.v. 15.000 euro aan de violiste Amarins Wierdsma
De Directiebeurs t.w.v. 15.000 euro aan Karel Deseure
De Kersjesprijs t.w.v. 50.000 euro aan het Van Baerle Trio.


KERSJESPRIJS 2012: € 50.000 EURO VOOR VAN BAERLE TRIOAmsterdam, 4 december 2012. - De Kersjesprijs 2012, een bedrag van € 50.000, werd op 4 december in het Concertgebouw uitgereikt aan het Van Baerle Trio (pianist Hannes Minnaar, cellist Gideon den Herder en violiste Maria Milstein, allen twintigers).
De Kersjesprijs wordt dit jaar voor de vijftiende maal toegekend.
Violiste Amarins Wierdsma (1991) en dirigent Karel Deseure (1983) ontvingen respectievelijk de Kersjes-vioolbeurs en de directiebeurs (tweemaal € 15.000).

Zie: prijswinnaars 2012.


Het Kersjesfonds werd in 1994 opgericht door de populaire Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en diens echtgenote Margreet van de Groenekan. Het fonds is een van de grootste particuliere cultuur-stimuleringsfondsen in Nederland.
De prestigieuze prijs van het Kersjesfonds werd eerder gewonnen door o.a. het Osiris Trio, het Storioni Trio, Calefax, The Gents, Matangi kwartet, Rubens Kwartet, Amstel Saxophone Quartet, Zapp String Quartet, Ruysdael Kwartet, Trio Suleika, Holland Baroque Society, het Ensemble Caméléon , het EnAccord Strijkkwartet en (in 2011) het Lendvai String Trio.